Balmumu İle Krem Yapımı

Doğal arı balmumu ile krem yapmayanda ne bileyim? 🙂

Benim arı balmumu ile tanışma hikayem ananemin gençlik hikayeleri ile başlar. Ananem genç kızlığa adım attığı ilk yıllarda talihsiz bir kaza yaşamış ve bütün yüzü yanmış. 1940’lı yıllardan bahsediyorum. O zaman İzmir’in Çeşme ilçesinde yaşarlarmış ve doktora erişim o kadar kolay değilmiş. Bir kaç gün yüzü o şekilde yanık kalmış, sonra ananemin ananesi onları ziyarete gelmiş ve ananemin yüzünün halini görünce hemen balmumu eritip bütün yüzüne sürmüş. Ananem derdi ki, yüzüm eski halinden bile güzel oldu, bir kaç günde iyileşti. Gerçekten yaşlılığında bile cildi çok güzeldi. Tabi düzenli olarak balmumu kullanmazdı hatta hiç krem vs bir şey kullanmazdı ama cildinin güzelliği ile aklımda kaldı. En sevdiğimdi, soğuk bir kış günü ayrıldı aramızdan. Mekanı cennet olsun, Allah rahmet eylesin inşallah.

Şimdi sevgili ananemi rahmet ile andıktan sonra hemen doğal arı balmumu ile krem yapmak için ihtiyacımız olan mazemeleri sayıyorum: balmumu, hakiki zeytin yağı, herhangi bir şekilde faydasını görmek istediğiniz bitkisel yağ.

Mesela limon yağı cilt rengini açar, gül yağı ve lavanta yağı sakinlik verir, çay ağacı yağı lekeleri giderir ve enfeksiyonu önler vs vs şeklinde istediğiniz bir yağ.

Ben balmumunu güvendiğim aktarlardan temin ediyorum ama siz alırken muhakkak belirtin, cilde uygulamak için diye özellikle söyleyin. Çünkü mum yapımında ve ayakkabı bakımında kullanmak üzere satılan balmumları da var piyasada. Doğal olsun diye uğrasırken kendimizi ziyan etmeyelim, değil mi ama?

Balmumu toplam krem miktarının yaklaşık 5te 1 i kadar olmalı. Daha katı kıvamlı olsun istiyorsanız 4 te 1 i kadar bir miktar kullabilirsiniz.

Krem yapacağımız kap içine bir miktar balmumu, zeytin yağı, eger cildinize iyi geliyorsa hindistan cevizi yağı ve istediğiniz bitkisel yağdan koyuyoruz. Etkisini görmek istediğiniz şekilde yağ miktarlarını ayarlayın. Sonra sıcak su dolu bir kase ya da cezve içinde balmumunun eriyip bütün malzemelerin birbirne karışmasını sağlamalıyız. Bunun için bir kürdan kullanabilirsiniz. Karışım homojen bir hal alınca soğumaya bırakmalıyız. Soğudukça rengindeki canlılığı yitirecektir, endişelenmeyin. Bu balmumunun yeniden katılaşmasından kaynaklanıyor.

Ve kreminiz hazır. İyi günlerde kullanın, şifa olsun.

Ek bir bilgi: Kleopatra arı balmumu ve zeytinyağını karıştırarak krem yapar ve yüzüne uygularmış. Bu kremi firavun kremi olarak adlandıranlarda var. Bizim imkanlarımız Kleopatradan daha geniş olduğu için, içine bazı bitkisel yağlarda ekliyoruz 🙂

Bu arada minik bir öneride daha bulunacağım. Balmumu miktarını ve esansiyel yağ miktarını arttırarak katı parfüm yapabilirsiniz.

Sevgiyle kalın, derin derin nefesler alın ve şükredin…